Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

jul
12
vr
De Maan
jul 12 @ 20:00 – 22:00

On the Moon again’, een internationale manifestatie ter gelegenheid van het feit dat 50 jaar geleden de eerste mensen op de Maan rondliepen. Alex Scholten neemt de bezoeker mee naar de Maan. In een verrekijker of telescoop toont de maan duizenden krater en grote donkere vlakten. Onderzoek door satellieten, maanwagens en maanwandelingen hebben een beeld gegeven van een bijzondere wereld. Bij helder weer is ’s avonds de maan ‘live’ te bekijken in de telescoop van de sterrenwacht.

jul
16
di
Gedeeltelijke Maansverduistering – (vanaf 21.30 uur) – toegang gratis
jul 16 @ 21:30 – jul 17 @ 00:30

Bij heldere hemel zal vanaf circa 22 uur zichtbaar zijn hoe de maan gedeeltelijk in de schaduw van de aarde komt. Het maximum is om 23.31 uur. Tot ruim na middernacht kan vanaf de Volkssterrenwacht Bussloo dit hemelverschijnsel ‘live’ gevolgd worden.

jul
19
vr
De zomersterrenhemel
jul 19 @ 20:00 – 22:00

Jaap van’t Leven toont het publiek wat er allemaal aan de zomersterrenhemel is te zien, zoals de Zomerdriehoek, de Melkweg, de planeet Saturnus en diverse prachtige nevels. Bij helder weer kan het publiek de zomersterrenhemel met eigen ogen en door de telescoop waarnemen.

jul
21
zo
50 jaar Maanlanding Apollo 11 – open dag – toegang gratis
jul 21 @ 11:00 – 16:00

Speciale Open Dag ter gelegenheid van het feit dat het op 21 juli precies 50 jaar geleden is dat Apollo 11-astronaut Neil Armstrong als eerste mens voet zette op de maan; een hoogtepunt in de geschiedenis van de mensheid. Vrijwilligers van de DRRA (Dutch Rocket Research Association) geven de gehele dag spectaculaire demonstraties van lanceringen van modelraketten. Voor de jeugd is het mogelijk om water-raketten te lanceren en proefjes te doen met zonlicht. In de zaal van de sterrenwacht is er een tentoonstelling met diverse herinneringen aan het Apollo-programma en een doorlopend programma met film- en fotobeelden. Bij helder weer kan met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht naar de zon worden gekeken. Centraal in het programma staan drie korte presentaties:
11.30 uur : “Neil Armstrong in de voetsporen van Kuifje” door Alex Scholten
13.30 uur : “DRRA: zelf modelraketten maken en lanceren” door DRRA
15.00 uur : “Neil Armstrong in de voetsporen van Kuifje” door Alex Scholten

jul
26
vr
Sterrenbeelden en hun verhalen
jul 26 @ 20:00 – 22:00

ver de sterrenbeelden zijn veel verhalen te vertellen, die vaak al dateren vanuit de Griekse oudheid. Waar komen die namen vandaan? Welke betekenis hebben ze? Frank Vermeulen maakt een selectie uit deze verhalen en zal het publiek meenemen naar de tijd waarin de sterrenhemel een belangrijke rol speelde in het alledaagse leven.

aug
2
vr
Jupiter, de reuzenplaneet
aug 2 @ 20:00 – 22:00

De planeet Jupiter is niet alleen de grootste planeet van ons zonnestelsel, maar lijkt ook in niets op planeten zoals de aarde. Met behulp van schitterende opnamen van diverse ruimtesondes neemt Alex Scholten het publiek mee naar de wonderlijke wereld van deze grote gasreus en zijn talloze manen. Bij helder weer zijn Jupiter en de vier helderste manen zichtbaar met de telescopen van de sterrenwacht.

aug
9
vr
Vallende sterren aan de augustushemel
aug 9 @ 20:00 – 22:00

Rond 12 augustus zijn jaarlijks bij heldere hemel vele ‘vallende sterren’ te zien. Jaap van’t Leven legt uit dat deze niets met sterren te maken hebben, maar stofdeeltjes zijn in ons eigen zonnestelsel. Ook laat hij zien wat er zoal aan de zomerhemel zichtbaar is aan sterrenbeelden, nevels en andere interessante objecten.

sep
27
vr
De zuidelijke sterrenhemel
sep 27 @ 20:00 – 22:00

In de 16e eeuw zagen de zeevaarders voor het eerst de sterrenhemel van het zuidelijk halfrond. Men bedacht sterrenbeelden zoals Zuiderkruis, Kompas, Paradijsvogel en Indiaan. Jaap van’t Leven laat aan de hand van veel eigengemaakte foto’s de wonderen van de zuidelijke hemel zien met o.a. de heldere gebieden van de Melkweg, de Magelhaense Wolken en imposante sterhopen. Een stukje sterrenhemel dat wij ‘noordelingen’ niet zien tenzij wij ver gaan reizen.

okt
4
vr
Een foto van een Zwart Gat – gastspreker ir. Christiaan Brinkerink
okt 4 @ 20:00 – 22:00

Weekend van de Wetenschap

Eerder dit jaar werd de eerste ‘foto’ van een zwart gat gepresenteerd. Het resultaat van een wereldwijde samenwerking van astronomen. Eén van die astronomen is ir. Christiaan Brinkerink (Radboud Universiteit Nijmegen) en in deze presentatie legt hij uit waarom een groot internationaal project nodig was om een dergelijke foto te kunnen maken en wat astronomen geleerd hebben uit het verkregen resultaat.

okt
5
za
30 jaar Hubble ruimtetelescoop
okt 5 @ 20:00 – 21:00

Weekend van de Wetenschap

Al bijna 30 jaar is de Hubble ruimtetelescoop één van de belangrijkste instrumenten van astronomen om de sterrenhemel te bestuderen. Alex Scholten legt uit waarom deze telescoop zo speciaal is en welke fascinerende resultaten hij in de afgelopen jaren heeft opgeleverd. Een reis door het heelal aan de hand van talloze schitterende opnamen.

okt
11
vr
De nevels van Messier
okt 11 @ 20:00 – 22:00

De Franse 18e eeuwse astronoom Charles Messier wilde vooral kometen ontdekken, maar werd beroemd om zijn nevellijst. Jaap van ’t Leven geeft aan de hand van deze lijst een overzicht van de mooiste en meest uiteenlopende objecten aan de nachtelijke hemel. Bij helder weer zullen enkele van deze nevels bekeken kunnen worden met de telescopen van de sterrenwacht.

okt
18
vr
Stormchasen in de VS – gastspreker Casper ter Kuile
okt 18 @ 20:00 – 22:00

Jaarlijks wordt vooral het midden van de Verenigde Staten in het voorjaar getroffen door talrijke tornado’s. Casper ter Kuile (RIVM) is één van de weeramateurs die dan regelmatig afreist naar de VS om met weerkundigen in ‘Tornado Alley’ te gaan jagen op deze indrukwekkend weersverschijnsel. Een jacht die niet alleen spectaculaire foto’s oplevert, maar ook bijdraagt aan het wetenschappelijke onderzoek naar deze vernietigend fenomeen.

okt
25
vr
Tycho Brahe en Johannes Kepler
okt 25 @ 20:00 – 22:00

Rond 1600 begonnen sterrenkundigen stap voor stap een beeld te krijgen van ons zonnestelsel. Hierin speelden astronomen als Tycho Brahe en Johannes Kepler een belangrijke rol. Wat waren dit voor mensen en hoe hebben ze bijgedragen aan de moderne sterrenkunde? Reis met Alex Scholten mee naar 4 eeuwen terug in de tijd.

Johannes Kepler (left, 1571-1630), German astronomer, and Tycho Brahe (right, 1546-1601), Danish astronomer, discussing planetary observations. Brahe made naked eye observations, as telescopes had not yet been invented. In 1599, he established an observatory at Benatky Castle near Prague (now in the Czech Republic), under the patronage of the Holy Roman Emperor. From 1600, after reading Kepler’s ^IMysterium Cosmographium^i (1596), Brahe employed Kepler to help make observations of the planet Mars. Kepler made use of these observations when devising his three laws of planetary motion, in which he showed that planets move in ellipses rather than circles.
nov
1
vr
De levensloop van sterren
nov 1 @ 20:00 – 22:00

Sterren lijken onveranderlijk aan de hemel te staan. Nadere bestudering laat wel verschillende kenmerken zien zoals kleur, temperatuur en grootte. Astronomen hebben in de afgelopen jaar ontdekt hoe dit inzicht geeft in de levensloop van sterren. Alex Scholten neemt het publiek mee op een tijdreis van vele miljoenen jaren van gaswolk tot witte dwerg of zwart gat.

Born from clouds of gas and dust, stars like our Sun spend most of their lifetime slowly burning their primary nuclear fuel, hydrogen, into the heavier element helium. After leading this bright and shiny life for several billion years, their fuel is almost exhausted and they start swelling, pushing the outer layers away from what has turned into a small and very hot core. These “middle-aged” stars become enormous, hence cool and red — red giants. All red giants exhibit a slow oscillation in brightness due their rhythmic “breathing” in and out, and one third of them are also affected by additional, slower and mysterious changes in their luminosity. After this rapid and tumultuous phase of their later life, these stars do not end in dramatic explosions, but die peacefully as planetary nebulae, blowing out everything but a tiny remnant, known as white dwarf.
nov
8
vr
Astrofotografie in Nederland
nov 8 @ 20:00 – 22:00

Astrofotograaf Bas Grootenhuis legt in een presentatie uit hoe – deels al met eenvoudige middelen – ook in Nederland fraaie opnamen van de sterrenhemel kunnen worden gemaakt. Vooral dankzij de moderne digitale camera’s en nabewerkingsmogelijkheden achter de computer. Maar zelfs met een smartphone worden opnamen gemaakt waar astronomen enkele decennia geleden jaloers op zouden zijn geweest.

nov
11
ma
Waarnemingsactie ‘Mercurius-overgang’
nov 11 @ 13:00 – 17:00
Waarnemingsactie 'Mercurius-overgang'

Bij helder weer is er op maandagmiddag 11 november een Mercurius-overgang zichtbaar.
Vanaf 13.35 uur zal de binnenplaneet Mercurius als een kleine stip langzaam over de zonneschijf bewegen.
Helaas staat de zon in november vrij laag aan de hemel. Op het moment dat Mercurius zich zo veel mogelijk op de zonneschijf bevindt (16.19 uur) staat de zon nog maar slechts 4 graden hoog boven de zuidwestelijke horizon. De overgang duurt tot 19.04 uur, maar dat is vanuit Nederland niet zichtbaar. Om 16.54 uur gaat de zon al onder.
Alex Scholten zal tijdens de overgang een korte presentatie geven over ‘planeetovergangen’.

nov
15
vr
Apollo 12: de 2e maanlanding
nov 15 @ 20:00 – 22:00

Afgelopen zomer was er veel aandacht voor het jubileum van de maanlanding van de Apollo 11. In november 1969 vond met de Apollo 12 de 2e maanlanding plaats, maar wie kent nog de namen van deze astronauten? Alex Scholten blikt terug op deze vlucht, 50 jaar geleden.

nov
22
vr
Navigatie in de ruimtevaart
nov 22 @ 20:00 – 22:00

We zijn tegenwoordig gewend eenvoudig te navigeren op aarde met apparatuur die gebruik maakt van GPS. Maar hoe ging dat bij de Apollo-missies naar de maan en hoe navigeert de Mars 2020 rover? Joris Robijn is voor de hobby actief bij een voetbalteam met autonome robots die ook navigatie nodig hebben en geen GPS kunnen gebruiken. Hij behandelt enkele navigatietechnieken uit verleden en heden.

nov
29
vr
Planetoïden van dichtbij bekeken
nov 29 @ 20:00 – 22:00

Momenteel worden twee planetoïden van dichtbij onderzocht. De Japanse ruimtesonde Hayabusa draait om de planetoïde Ryugu en de Amerikaanse Osiris-REX bestudeert Beppu. Beide missies maken niet alleen foto’s, maar nemen ook bodemmonsters die teruggebracht zullen worden naar de aarde. Een overzicht van deze missies en de wetenschappelijke resultaten tot nu toe.

dec
4
wo
Praktijkavond
dec 4 @ 19:30 – 21:30
Praktijkavond

De periodieke praktijkavonden (‘waarneemavonden’) worden georganiseerd door en voor donateurs/leden van de Volkssterrenwacht Bussloo en de VWS-vereniging Triangulum. Doelstelling is primair om waar te nemen en de sterrenhemel beter te leren kennen. Dit kan uiteraard alleen bij helder weer; daarom is er op de praktijkavond ook een alternatief programma bestaande uit korte voordrachten over de actuele sterrenhemel, praktische onderwerpen, etc. Ook de bijdragen van donateurs/leden, bijv. eigen waarnemingen of foto’s, zijn zeer welkom.
De avonden worden gehouden op de Volkssterrenwacht Bussloo (aanvang 19.30 uur) en zijn vrij toegankelijk.

De Wintersterrenhemel.
Alex Scholten blikt vooruit wat er de komende wintermaanden allemaal aan de hemel zichtbaar is. Bij helder weer is er volop gelegenheid om met de telescopen van VSB naar de sterrenhemel te kijken.